Abelia

Innhold

  • Abelia
  • Utvidet foreldrepermisjon

Endring i fordeling av foreldrepermisjonen

Nyhet, Arbeidsliv

Publisert

Illustrasjonsfoto: Spedbarn som får melk.

Illustrasjonsfoto: Piotr Stryjewski

1. juli ble mødre- og fedrekvoten utvidet fra 10 til 15 uker.

For de som velger 100 prosent uttak, får foreldrene dermed 15 uker hver, mens 16 uker er til fordeling foreldrene imellom, jfr. folketrygdloven §14-9.

- Jeg er glad for at vi nå får på plass den mest offensive og likestilte foreldrepengeordningen vi har hatt i Norge. Dette er en seier for barna som får være hjemme med både mor og far det første leveåret. I tillegg er dette bra for likestillingen, siden fedrene vil ta ut en større del av foreldrepengene og mødrene kommer raskere tilbake i arbeid, sier barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland (H).

Utvidelsen av mødre- og fedrekvoten gjelder for fødsler og adopsjoner som skjer etter 1. juli i år . Foreldre som får tvillinger, får foreldrepenger i 17 eller 21 uker ekstra, avhengig av om de velger 100 eller 80 prosent uttak. Foreldre som får tre eller flere barn, får 46 eller 56 uker ekstra. 

Fra 1. august blir det innført fleksibel kontantstøtte. Foreldre som velger å ikke ha barnet sitt i barnehage, får 100 prosent kontantstøtte. Foreldre kan også velge at barnet skal gå deltid i barnehagen. De kan da motta 20, 40, 60 eller 80 prosent kontantstøtte, alt etter hvor mange timer opphold i barnehagen som er avtalt. Kontantstøtteordningen gjelder for barn som er mellom ett og to år gamle, og full sats er 7.500 kroner i måneden per barn.

Les også: Foreldrepengane vert delt i tre like delar (regjeringen.no)

Lurer du på noe? Kontakt meg gjerne:

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss? Du er anonym med mindre du oppgir din e-postadresse slik at vi kan kontakte deg.

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du få vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: