Kommuniserer med satellitter – fra toppen av Tromsøya

Publisert

Foto: KSAT.

Norsk romindustri er en innovativ industri i sterk vekst. Men visste du at vi har en verdensledende aktør innenfor bakketjenester? KSAT i Tromsø er bindeleddet mellom verdensrommet og jorda.

Kongsberg Satellite Services (KSAT) har mottatt, lastet ned og analysert satellittdata siden 1967 og er i dag verdensledende på området. Nylig besøkte Abelia selskapets hovedkontor i Tromsø, sammen med NHO Arktis. Der møtte vi Chief Finance Officer (CFO) Alf Eirik Røkenes, VP Business Support Magnar Slåtto og Director People and Organization, Therese Kristiansen. De er tre av en raskt voksende ansattstab, som teller 450 i dag, men som skal bli enda flere i årene framover.

Selv om hjertet og hovedkontor ligger i flotte omgivelser midt på Tromsøya, er de også til stede i Oslo, Stockholm, USA og ikke minst på Svalbard.

-Vår stasjon på Svalbard er verdens største kommersielle bakkestasjon for satellitter i polar bane. Hele 14 ganger i døgnet passerer de stasjonen på Platåfjellet, der data blir lastet ned av noen av våre 150 antenner der, forteller Alf Eirik Røkenes.  

Overvåker miljøet

Markedet for satellittkommunikasjon er i kraftig utvikling, og det forventes at 10 000 nye satellitter skytes opp de nærmeste årene. Når datamengden øker, øker også behovet for tjenestene. KSAT leverer miljøovervåkingstjenester i nær sanntid basert på satellittdata. Gjennom oljesøls- og skipsdeteksjonstjenester er KSAT en viktig del av norsk og Europeisk oljevernberedskap, samt en sentral aktør i kampen mot globalt ulovlig fiske. Ved å sikre oppdatert informasjon til bruk i navigasjon, værmelding, miljøovervåking og kommunikasjon i nordområdene, er KSAT et viktig bindeledd mellom jorda og verdensrommet.

-Verdens land er avhengig av havovervåknings- og meteorologidata, og jordobservasjonstjenester er helt avgjørende for å følge og forebygge klima- og miljøutfordringene, sier Alf Eirik Røkenes.

Dyktige folk som konkurransefortrinn

Når vi spør om KSATs viktigste konkurransefortrinn er svaret: Dyktige folk.

-De fleste av våre ansatte har enten bachelor- eller en mastergrad, og vi er opptatt av hele livsløpet når vi rekrutterer. Vi jobber hardt for å beholde de flinke folkene våre og for å ansette nye. KSAT er et godt eksempel på at det finnes store kompetansearbeidsplasser i nord, sier Alf Eirik Røkenes.